Skip to main content

Basisregels voor het starten van een webshop

Webshops worden steeds populairder in Nederland. In 2007 bestonden er nog maar zo’n 5000 webshops. In het eerste kwartaal van 2021 is dit echter al toegenomen tot maar liefst 62000 webshops. In dit artikel leggen we je alle basisregels uit om je eigen webshop te starten.

Basisregels voor het starten van een webshop

Webshop | Basisregels

Waarom een webshop starten?

Een webshop biedt mooie kansen om je producten online te verkopen. De kosten van een webshop zijn laag en er is niet heel veel kennis voor nodig. Ook is het goed om te combineren met een fysieke winkel. Geef je klanten ook de mogelijkheid om je producten thuis te laten bezorgen.

Voordat je gaat beginnen met je webshop geven we de basisregels mee voor het beginnen van een webshop.

Hosting

Om een webshop te hebben en te laten draaien, heb je een hostingpartij nodig. Kies een hostingpartij die goed bij jouw bedrijf past. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je genoeg serverruimte hebt als je veel foto’s of video’s plaatst.

Een trage webshop is niet aantrekkelijk voor de klant en zorgt ervoor dat ze de site sneller zullen verlaten. Bekijk hoe snel je website is op Google Speedtest.

Domeinnaam

Jouw webshop heeft een domeinnaam nodig, dit is de URL van jouw webpagina. Bij ons is dat bijvoorbeeld www.qlikr.nl. Check of je bedrijfsnaam vrij is met deze tool!

Software

Als je een webshop wilt opstarten komt hier ook een softwarepakket bij kijken. In veel gevallen kun je terecht bij gratis open-source systemen. De bekendste hiervan zijn:

WordPress

Joomla

Magento

Drupal

Betaalsysteem

Zorg ervoor dat je klanten kunnen betalen via jouw website. Zorg voor een koppeling met mollie.

SSL Certificaat

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen jouw site en de browser goed beveiligd is.

Google hecht veel waarde aan veiligheid. Dit zorgt ervoor dat je hoger op SEO-gebied hoger scoort met SSL-certificaat.

Bij het ontbreken van een SSL-certificaat toont google “Niet beveiligd” bij jouw website. Dit is nadelig voor je SEO, maar ook voor je potentiele klanten. De klanten voelen zich niet veilig en verlaten de website eerder.

Hoe kom je aan een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat aanvragen is vrij eenvoudig. Meestal is dit al een optie bij je hosting partij en is dit een kwestie van aanvinken.

Heb je nog geen certificaat op jouw website? Leg dit dan neer bij je hosting partij.

Uitgaande links

Uitgaande links houdt in dat je in jouw eigen website verwijst naar een andere website, maar wat hebben deze uitgaande links voor nut? Je wilt toch dat de bezoeker op jouw pagina blijft?

Om te beginnen is het voor de bezoekers erg fijn als er gelinkt wordt naar relevante content die de bezoeker verder helpt in zijn of haar zoektocht. Je laat hierdoor zien dat je de bezoeker echt verder wilt helpen.

Dit is precies waar Google voor staat, de bezoeker zo goed mogelijk helpen. Ook ziet Google dat de content van de uitgaande link relevant is, waardoor ze weten waar jouw content over gaat.

Per pagina/artikel kan het best 1 tot 2 keer worden doorgelinkt naar een externe website en link alleen naar websites die echt meerwaarde bieden.

Interne links

Interne links zijn links die binnen jouw website linken. Intern linken helpt gebruikers om pagina’s gemakkelijker te vinden. Intern linken werkt goed, maar doe het alleen als je linkt naar relevante content. Linken puur om het linken heeft weinig zin.
Ook is het handig om af en toe oude pagina’s te bezoeken en die up to date te houden door middel van nieuwe interne links te plaatsen.

Algemene voorwaarde

Zorg ervoor dat er een algemene voorwaarde op je website te vinden is. Bij Thuiswinkel kan je de algemene voorwaarde van een webshop lezen.

Garantie

Gebruikers van je webshop moeten ook snel de garantie regels kunnen vinden. Thuiswinkel heeft hier een nuttig verslag over geschreven.

Coockies

Zorg dat mensen de keuze hebben om te kiezen of ze coockies willen inschakelen. Ook hoor je hier een aparte pagina over te maken. Kijk naar onze coockie-pagina als voorbeeld!

Privacy statement

Tenslotte is het belangrijk dat je een privacy statement opneemt. Zo’n privacy statement is vaak hetzelfde bij webshop. Bezoek het artikel van Rabobank voor meer informatie over het privacy statement.

Zien wat wij voor je kunnen betekenen?

Wil je meer weten over het optimaliseren van je Instagram account en bekijken wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Nieuwsbrief

Maandelijks op de hoogte gehouden worden van de laatste trends op gebied van online marketing? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Naam
E-mail